• English
 • blog

  szabad, Tech

  Nincs rejtegetni valóm, gyűjtsék csak az adataimat!

  2020. április 16.
  olvasási idő: kb 8 perc

  Sőt! Vigyék is, hiszen ingyenesen használhatok remek, megbízható szoftvereket. Inkább nézek reklámokat, minthogy fizetnem kelljen! Ezekhez hasonló érvek szoktak szembejönni, ha az adataink védelméről keveredek vitába. Meg kell hagyni, én is hasonlóan gondolkozom, csak nagyon indokolt esetben vagyok hajlandó fizetni szoftverekért, pedig ezeket sokan, nagy munkával fejlesztik. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy ez a problémakör miért nem ilyen egyszerű.

  Jól van ez így?

  Nem szeretem, mikor valaki azzal érvel, hogy ő eleve feddhetetlen és nem érdekli, hogy mindent tudnak róla, felőle aztán a homlokára is ragaszthatnák adatait, az sem érdekli. Tegyük fel, hogy ez így is van, ebbe inkább bele se menjünk. De ha innen nézed teljesen elsiklasz a lényeg felett. A lényeg most is a hatalom. És ekkora hatalom fölötti monopol helyzetekből még sosem sült ki jó, márpedig a cégóriások lesöpörtek mindenkit és az internet segítségével ott lehetnek mindannyiunk otthonában.

  Korunk legértékesebb nyersanyagának az adataink bizonyulnak. Ebben a cikkben a két legnagyobb játékossal, a google-lel és a faceookkal fogok foglalkozni.

  Tegyük fel, hogy akik rendelkeznek adataink legnagyobb részével, jelenleg etikusan járnak el, és a profit besöprése mellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy soha senki ne élhessen vissza ezekkel a kincsekkel. Így sem lehetünk biztosak benne, hogy a következő vezetőség, a részvényesek nyomása vagy egy emberi hiba nem fogja végzetes irányba lökni a jövőnket. Tehát önmagában az a tény, hogy ekkora hatalom egyetlen szervezetnél összpontosul, rossz hír. Hiszen mind hibázunk, ami kockázatot jelent még akkor is, ha jóindulat és szeretet hajtja a google-t. De azért azt is szögezzük le, hogy már sikerült bebizonyítaniuk, hogy nem képesek felelősségteljesen kezelni adatainkat.

  Először is tegyük tisztába, hogy mik ezek az adatok. Tudom, hogy tudod, hogy pénz lesz az adataidból és mondjuk, hogy nem zavar, hogy eladják őket a cégek, hiszen nem mondják meg ki az adatok birtokosa, Te csak egy ID vagy. De azért tegyünk egy kísérletet, próbáld meg körüljárni, hogy mit tudnak rólad ezek a cégek. Ne legyenek illúzióid, minden pöccintésed követik, elemzik, következtetnek belőle és tárolják. Biztos veled is volt már olyan, hogy egy Messengeres beszélgetés után elkezdtél reklámokat kapni a témában. De bármire keresel rá, bármilyen e-mailt írsz, bármerre utazol, kattintasz tovább egy oldalról, hosszabban nézel egy cipőreklámot, tekersz át egy unalmas részt a youtubeon, csalod le a csütörtöki kocogásod végét vagy érsz oda hamarabb egy találkozóra, mindig mindent figyelnek. Ha a napod csak 40%-ában gép előtt ülsz, vagy telefonozol, akkor a gondolataid 40%-át úgy éled meg, hogy valaki figyel. Lehet, hogy az csak egy ID, de az ID mögött a gondolataid jó része kerül tárolásra.

  Mikor eljegyzési gyűrűt kerestem Orsinak, mindig brutál körültekintő voltam, hogy ne tudjanak lekövetni, és mint ebben a cikkben is látni fogjátok, ez nem is olyan egyszerű. Erre azért volt szükség, mert kínos lett volna, hogyha Orsi elcsíp, amint egy gyűrűreklámot görgetek át a facebookon, ugyanis ennek a területnek is kifejezetten agresszív reklámjai vannak, sok cég lő a házasodni vágyókra. Egy ismerősöm már nem volt ilyen körültekintő. Szegény még el sem jutott a gyűrűvásárlásig, de már a barátnője telefonját is ellepték az eljegyzési gyűrűs hirdetések. Persze ez nem nagy dolog, de elég szépen leírja a problémát.

  Itt találod az adatok nagy részét, amiket a google gyűjtött rólad. Keresések, appok a telefonodról, youtube videók, böngészési előzmények, tehát minden, amit valamilyen google terméken keresztül csináltál. Ez alapján számolja ki, hogy mi érdekel téged, erre is érdemes ránézned, ez az a bizonyos 40%-od. Persze ugyanezt megnézheted a facebookon is, végtelen a lista. A faceook pedig ezek alapján az adataid alapján számol. A googlenél ezeket az adataidat törölheted is, de már az is előre visz, hogyha csak letiltod az árusításukat (oldal tetején „A hirdetések személyre szabása” kikapcsolása). Facebookon legjobb tudásom szerint nincs ilyen opció.

  Nem csoda, ha megesik, hogy valaki a facebooktól tudja meg, hogy meleg. Vagy hogy jobban ismerik a legnagyobb félelmeidet, mint Te magad. Ezekkel az adatokkal pedig olyan irányba terelik tovább a gondolataidat, amerre csak akarják. És teszik is. Az elmúlt 2 év legnagyobb politikai játszmái már itt dőltek el, ami persze nem meglepő, de azért nézzünk egy szörnyű példát.

  Story time

  A Cabridge Analytica egy innovatív, fiatalos, durván sikeres reklám ügynökség volt. 68 országban dolgoztak, főként politikai témájú kampányokat vállaltak, és sok ország vezetői köszönhetik nekik pozíciójukat. Nekik lehetünk hálásak Trumpért és a Brexitért is. Sikerük röviden abban rejlett, hogy minden célcsoport a saját félelmeire kapott megoldást a hirdetésekben. The Great Hack címen film is készült a cégről, ajánlom megnézésre, komoly hatással voltak az életünkre, igazi történelmi jelentősségű karaktereket ismerhetünk meg. Persze nem ők az egyetlen cég, ami ilyesmivel foglalkozik, a facebook nem csak cipőket tud rád sózni. Az eset miatt nem másnak, mint Mark Zuckerbergnek bíróság előtt kellett valahogy letolnia a felelősséget a facebookról, ami egy legendás kérdezz felelek volt, az egész világ azt nézte. Emiatt szigorított is a facebook adatkezelésén, de az elv nem változott, az adatok ott vannak, és árulják őket.

  A privát ablak kamu

  Ha tovább kattintasz egy google-ös keresésből, vagy megnyitsz egy cikket a facebookról, biztos lehetsz benne, hogy le lett tárolva. De mi van akkor, ha ki vagy jelentkezve a böngészőből és egyenesen a keresett oldal url-jét írod a címsávba, akkor is be tudnak azonosítani? Az oldalak kb 70%-án ott figyel a google kódsora és teszi a dolgát. Vannak oldalak, ahol megjelenik a facebookos megosztás lehetősége vagy egy like gomb, ezek is mind erre vannak. Ráadásul a Chrome a böngészési előzményeidet is ugyan így használja. De ha tovább mész és felteszed a privát ablak maszkot, akkor is minden azon lesz, hogy sikerüljön a böngészésed az ID-dhoz csatlakoztatni. Figyelik a viselkedésed, az oprendszered, böngésződ verzióját, az IP címed, a monitorod felbontását, sőt a processzorod típusát is. Ezek alapján pedig be tudnak és be is fognak azonosítani. A privát ablak annyit segít neked, hogy ne kelljen törölnöd a keresési előzményeidet. Tehát jó eséllyel ezek a kattintások is a google szerverén landolnak.

  Tehetünk egyáltalán bármit?

  Az, hogy például az EU megszavazta a GDPR-t szuper hír. Lehet, hogy a kisebb cégeknek fejfájással járt, de a multikkal szemben kellenek a korlátozások. Az ilyen döntések megszületéséhez viszont kell egy közhangulat. Szerintem sokan alábecsülik, mennyi múlik azon, hogy milyen véleménye van az adott témákról. Ha sikerül egy probléma megértését elég emberhez eljuttatni, előbb utóbb elindul valami változás. Hozzá kell tenni, hogy jelenleg nincs nagy hatalma az országoknak az ilyen multik fölött, még azt sem sikerül elérniük, hogy rendesen befizessék az adót. Tehát, gondolkodj kicsit a témáról, olvass utána, beszélj néha róla és legyen véleményed! Mert ez az egyik legfontosabb közügyünk, és nincs róla elég határozott véleményünk.

  Hasznos az is, ha elkezdesz VPN-t használni. Így minden internetes tevékenységed titkosítottan fog zajlani, ez a módszer a hackerek távoltartásában segít. Ajánlom a PIA-t és a NordVPN-t, de tudnod kell, hogy nem lehet megúszni 1000 forint/hó alatt.

  Használj etikus alternatívát

  A legjobb módszer a nagy cégek befolyásának korlátozására, ha nem őket használjuk. Van alternatíva és elég jól is működnek.

  PC-s böngészéshez a Firefox böngészőt ajánlom. Telefonra pedig a DuckDuckGo böngészőjét. Ha picit elmerülnél a témában nézz utána a Tor-nak, tanulságos, hogy milyen nehéz teljesen elkerülni, hogy követhető legyél (ez egyébként saját, ingyenes VPN szolgáltatást nyújt, de csak a böngészőn belül titkosítja az adataidat).

  Google maps helyett pedig ott a maps.me.

  Én kb 1 éve google helyett a DuckDuckGo-t használom keresésre. Ez a cég egyszerűen NEM GYŰJTI az adataidat. Így is lehet. Vagy ott az Ecosia egy olyan keresőmotor, ami bevétele javát civil szervezeteknek adja, hogy fákat ültessenek. Hozzá kell tenni, hogy a DuckDuckGon érzem, hogy nem ismer engem, amitől nagyon jól alszom, viszont a keresést bizony megnehezíti. Egy specifikus keresést érezhetően több energia lefuttatni, mint a google-nél. De ennyit nekem megér, hogy egy konkurens céget használjak, ami még az adatbiztonságot is fontosnak tartja.

  Minden böngészőhöz ajánlom a Ghostery. Ez a legegyszerűbb és leghasznosabb tanácsom, még Edward Snowden is őket ajánlja. Egy kattintás telepíteni, onnantól fülön csípi és tiltja a követőidet. Érdemes néha ránézni böngészés közben, hogy mikor mennyi követőt tilt, meglepő tud lenni.

  Ha szoktál torrentezni, jó ha tudod, hogy bárki, aki tudja az ip címed, le tudja kérdezni, miket töltöttél le az elmúlt hónapban, ugyanis ezen sincs semmi titkosítás – Németországban ez alapján küldik a büntetést, ha valaki torrentezik. Ezen az oldalon láthatod, hogy mikor és mit töltöttél le, és kedvesen felajánlja azt is, hogy nézd meg a szomszédaid miket néztek. De erre is van megoldás! Egyrészt használd a BiglyBT torrentklienst, mert ebben nincsenek reklámok, amit azért jó elkerülni, mert becsúszhat melléjük egy-egy zsarolóvírus is. Ez egyébként több ingyenes szoftverrel is előfordult már, érdemes ezeket óvatosan kezelni. Azért ajánlom még a BiglyBT-t, mert van egy kiegészítője, ami a Tor VPN-jét használja torrentezéshez. Ehhez a kiegészítőknél a „Tor Helper”-t telepítsd.

  Azért lehet a google kódja ott a weboldalak 70%-án, mert mi fejlesztők odatesszük. Ezzel a cikkel egyidőben Orsi is átáll az etikus elérési statisztika készítésre, google analitycs helyett a matomo-t fogja használni, ajánlom minden webfejlesztő figyelmébe!

  Egyre több ismerősömtől hallom, hogy igyekszik kevesebbet használni a facebookot. Messenger helyett Viber-t használ. De teljesen szinte lehetetlen kilépni a nagy cégek hálójából. Mindenre van alternatíva, de nehézkes a használatuk, főleg, mivel az összes nagy cég hihetetlenül jól használható szoftvereket produkál, amik tényleg kitalálják mit akarsz csinálni. Amiket fentebb ajánlottam, azokról úgy gondolom megállják a helyüket.

  Na megyek és felteszem azt a szomorkás, belenyugvó pontot a cikk végére, megosztom facebook-on.